Omnis Kindcentrum de Meidoorn breidt groen onderwijsconcept uit met een IVN BinnenBos

Bij Omnis Kindcentrum de Meidoorn in Nisse leren de kinderen met, van en in de natuur. Naast een uitdagend en groen buitenplein is het groene onderwijsconcept uitgebreid met een IVN BinnenBos. Woensdag 23 september werd deze uitbreiding gerealiseerd met een ‘plantdag’: de leerlingen legden samen het BinnenBos aan.

Wat is een IVN BinnenBos?
Met een IVN BinnenBos zet je het leslokaal vol met kamerplanten. Alle 55 leerlingen van de Meidoorn hebben een eigen plant gekregen aan de plantenwand, er is een stek-station en een jungle-hoek met grote bomen. De leerlingen hebben het ‘bos’ zelf aangeplant, verzorgen voortaan de planten en leren ook stekjes op te kweken. Op deze manier kunnen ze stek voor stek de school groener maken. Leerlingen onderzoeken samen met de IVN BinnenBos-wachter en de leerkracht het effect van de planten op de luchtkwaliteit én hun eigen aandacht. Na afloop van het project zijn alle leerlingen gediplomeerd BinnenBos-wachter.

Een beter leerklimaat met een IVN BinnenBos
Veel Nederlandse scholen hebben nog steeds te maken met een slecht binnenklimaat. Dit heeft een negatief effect op de aandacht en leerprestaties van leerlingen. Naast goed ventileren kan het vergroenen van de inrichting van het klaslokaal een positieve boost geven aan het binnenklimaat. Planten in de klas verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal. Niet onbelangrijk, omdat kinderen gemiddeld 40% van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. Bovendien is aanleggen van een heus ‘BinnenBos’, een groen leslokaal, erg leuk én leerzaam voor de leerlingen. Daarom werd op woensdag 23 september bij Omnis Kindcentrum de Meidoorn in Nisse het eerste Binnenbos van Zeeland aangelegd.

Vignet Gezonde School
Mede dankzij de aanleg van het BinnenBos mag de Meidoorn zich voortaan Gezonde School noemen. Zij voldoen nu aan alle, door deskundigen, opgestelde kwaliteitscriteria binnen het themacertificaat Milieu en Natuur van het vignet Gezonde School. De Meidoorn is trots op dit behaalde resultaat, want werken aan de gezondheid van leerlingen loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl.

Over IVN
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 140 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. IVN: beleef de natuur!